Ziedu kopšanas ieteikumi

6 padomi kā pareizi kopt ziedus

Ziedi vāzē sagādā baudu acīm un sniedz daudz prieka. Bet kā pagarināt griezto ziedu saglabāšanās laiku, lai tie mājās vāzē ziedētu ilgāk? Lai pēc iespējas ilgāk baudītu skaisto ziedēšanu, mēs esam apkopojuši detalizētus padomus, kas jāievēro, kopjot ziedus.

1. solis: izmazgājiet vāzi, piepildiet to ar svaigu ūdeni un pievienojiet ziedu barošanas līdzekli

Ziediem vienmēr ir nepieciešams tīrs ūdens, tāpēc pirms piepildīšanas ar ūdeni, vāze ir rūpīgi jāizmazgā ar ūdeni un mazgāšanas līdzekli. Tas ir svarīgs solis, lai novērstu baktēriju vairošanos. Netīrīta vāze ir labvēlīga vide baktēriju augšanai un straujai ūdens bojāšanai, kas vāzē esošajiem ziediem saīsina mūžu. Turklāt ieteicams regulāri, ik pēc dažām dienām, atkārtoti vāzi izmazgāt un nomainīt ūdeni.

Pušķiem vajadzētu mainīt ūdeni katru dienu.

Ir svarīgi pārliecināties, ka visi ziedu kāti sniedzas ūdenī vismaz 2-3 centimetrus. Tas garantē, ka katrs ziedkāts saņems ūdeni pietiekoši.

2. solis: Nepieciešams atgriezt ziedu kātus

Lai grieztie ziedi vāzē ilgāk paliktu svaigi, iesakām pirms ziedu ievietošanas vāzē veikt griezumu apmēram 3-4 cm no kātu garuma aptuveni 45 grādu leņķī. Tādā veidā zieds labāk uzsūks ūdeni. Procedūra jāatkārto katras ūdens maiņas laikā.

3. solis: Pirms ziedu ievietošanas vāzē, noņemiet lapas, kas sasniedz ūdeni

Lapu noņemšana ir svarīga, lai saglabātu ūdens kvalitāti. Tikmēr ērkšķu noņemšana nav nepieciešama.

4. solis: rūpējieties par ziediem katru dienu

Lai ziedus baudītu ilgāk, ir svarīgi regulāri rūpēties par to, lai griezto ziedu ziedēšanas laiks būtu garāks. Jo vairāk ziedu kāti, jo ātrāk tie uzsūc ūdeni. Tāpēc ir svarīgi pārbaudīt ūdens līmeni katru dienu un vajadzības gadījumā ūdeni papildināt. Pamanot ziedu vīšanas pazīmes, ziedus var viegli apsmidzināt ar ūdeni un uz laiku novietot telpā ar vēsāku gaisa temperatūru.

5. solis: vienmēr pārliecinieties, ka ziedi nav pieejami bērniem un mājdzīvniekiem

Ir ziedi, kuri nokļūstot mutē, var būt toksiski gan cilvēkiem, gan mājdzīvniekiem, tāpēc drošības dēļ ziedus vienmēr novietojiet bērniem un mājdzīvniekiem nepieejamā vietā.

Īpaši piesardzīgi esiet ar šādiem ziediem:

  • Acālija;
  • Antūrija;
  • Lillija;
  • Puansetija, Ziemassvētku zvaigzne;
  • Amarillis;
  • Krizantēma;
  • Hortenzija;
  • Ciklamena;
  • Hiacinte;
  • Narcise;
  • Īrisi;

Dzīvniekiem var būt toksiskas arī:

  • Begonija;
  • Neļķe;
  • Ugunspuķe.

Augus bieži apsmidzina ar dažādiem augu aizsardzības līdzekļiem, lai pasargātu tos no kaitēkļiem, līdzekļu atliekas var atrast arī uz ziediem un lapām.

6. solis: Esiet piesardzīgs attiecībā uz temperatūru

Ziedi ir ārkārtīgi jutīgi pret pēkšņām temperatūras izmaiņām, tāpēc, ienākot telpā (īpaši aukstā laikā), pirms ziedu ievietošanas vāzē, jāļauj ziediem kādu laiku palikt ietinamajā papīrā un pierast pie istabas temperatūras. Tādā veidā temperatūras maiņa nav pārāk strauja un neizraisa ziedu "šoku". Turklāt pārliecinieties, ka ziedi nav pakļauti caurvēja vai tiešas saules gaismas iedarbībai. Tāpat ziedus slikti ietekmē silta radiatora tuvums.

Padomi vispopulārāko griezto ziedu saglabāšanai:

Tulpes

Tulpes mīl aukstu ūdeni (vēlams lietus ūdeni, bet, ja tā nav, piemērots arī auksts krāna ūdens) un vēsu temperatūru, bet tiešie saules stari tām kaitē. Pirms tulpju ievietošanas ūdenī, noteikti apgrieziet kātu garumu apmēram par 5 cm. Ūdens tulpēm jāmaina katru dienu, un būtu ieteicams katru reizi atjaunināt kāta griezumu.

Rozes

Turpretī rozes dod priekšroku siltam ūdenim, var izmantot arī iepriekš vārītu ūdeni, kas atdzesēts līdz istabas temperatūrai. Ūdens daudzums vāzē var sasniegt 10-15 centimetrus. Lai roze labāk uzsūktu ūdeni, kāta apakšējā galā ar nazi jāizdara neliels griezums. Ūdens rozēm ir jāmaina katru dienu un griezums jāatjauno. Lai saglabātu ūdens kvalitāti, ir jānoņem apakšējās lapas.

Narcises

Narcises, tāpat kā tulpes, mīl aukstu ūdeni, kas jāmaina katru otro dienu. Ūdens līmenim vāzē nav jābūt pārāk augstam, pietiek ar 5 centimetriem. Tomēr ieteicams izvairīties no narcišu likšanas vienā vāzē ar citiem grieztajiem ziediem. Tas tāpēc, ka gļotas, ko narcises izdala ūdenī, neļauj citiem ziediem uzsūkt ūdenī, izraisot to bojāšonos.

Neļķes

Neļķes ir ļoti izturīgas un neprasa īpašu kopšanu, bet priekšroka būtu dodama istabas temperatūras ūdenim.

Lillijas

Lilijas, tāpat kā neļķes, nav prasīgas un neprasa īpašu kopšanu. Tomēr tās ir jutīgas pret etilēnu.

Uzziniet vairāk par mūsu ziedu un skaisto pušķu piedāvājumu.

Skatiet mūsu piedāvājumu šeit: