Kā izgatavot kokedamu: soli pa solim

Kokedama jeb japāņu sūnu bumba ir unikāla un uzmanību piesaistoša augu kompozīcija, kas var izdaiļot jebkuru telpu, tostarp atpūtas telpu, biroju, virtuvi, vannas istabu vai pagalmu. Kokedama ir ieguvusi starptautisku popularitāti ar savu unikālo skaistumu un mierīgi zaļo noskaņu, ko tā piešķir jebkurai telpai. Lai palīdzētu jums izveidot un rūpēties par savu kokedamu, mēs esam izveidojuši noderīgu ceļvedi ar visu nepieciešamo informāciju.

Nepieciešamais:

  1. Neliels svaigs augs (skatiet mūsu ieteikumus zemāk, taču, lai iegūtu vairāk iespēju, izpētiet mūsu Botanicum kolekciju)
  2. Kūdras sūnu augsne
  3. Bonsai (pundurkociņu) augsne
  4. Svaigas lokšņu sūnas
  5. Ūdens
  6. Auklas

Interflora ieteikumi augiem:

Vislabāk ir sākt ar kokedamu no auga, kas ir diezgan viegli audzējams, pacieš sausu gaisu un aug lēni. Sukulenti, piemēram, eševērija un Ziemassvētku kaktusi, arī filodendri, zelta epipremns, papardes un epifīti, piemēram, orhidejas un bromēliādes, ir laba izvēle iesācējiem.

1. solis:

Uzmanīgi izņemiet izvēlēto augu no poda, nesabojājot saknes. Viegli notrausiet lieko augsni, taču nav nepieciešams noņemt to pilnībā. Blīvākām sakņu bumbiņām var būt nepieciešama neliela apgriešana, lai tās ieveidotu kokedamai.

2. solis:

Sajauciet bļodā vienu daļu kūdras sūnu augsnes ar vienu daļu bonsai augsnes. Pakāpeniski pievienojiet ūdeni un mīciet maisījumu, līdz konsistencei, kas var saglabāt formu bez ūdens pilēšanas. Šis augsnes maisījums ir ļoti svarīgs kokedamas veselībai, nodrošinot pareizu ūdens uzturēšanas un drenāžas līdzsvaru.

3. solis:

No augsnes izveidojiet nelielu "vulkānu" un novietojiet augu tā vidū. Mēģiniet nostiprināt un stabilizēt augu ar augsnes maisījumu. Ņemiet vērā, ka visas auga saknes ir jānosedz ar augsnes bumbu bez pārkarēm. Lai to panāktu, centieties izveidot bumbu 2–3 cm biezāku vietās, kur beidzas auga saknes.

4. solis:

Izklājiet mitrās sūnas uz līdzenas virsmas un apveliet ar tām augsnes bumbu. Šis solis var būt nedaudz ķēpīgs, taču tas ir brīdis, kad kokedama sāk iegūt savu veidolu.

5. solis:

Izmantojot auklu, aptiniet sūnu bumbu krusteniskām kustībām, lai viss droši turētos kopā. Aukla ne tikai noturēs sūnas vietā, bet arī piešķirs kokedamai dekoratīvu pieskārienu. Šajā solī jūs drīkstat būt tik radoši, cik vēlaties, veidojot rakstus ar auklu vai saglabājot to vienkāršu un minimālistisku.

6. solis:

Kad kokedama ir iesaiņota un nostiprināta, nogrieziet vaļīgos auklas galus vai liekās sūnas, lai tā izskatītos rūpīgāka. Tagad kokedama ir gatava īstenai izstādei! Kokedamas var novietot uz dekoratīva trauka vai piekārt gaisā ar aukliņu, piešķirot mājai vai birojam unikālu dabas pieskārienu.

Tā kā sukulentiem patīk gaisma, vislabāk tos novietot saulainās vietās, savukārt ēnā izturīgie telpaugi, piemēram, filodendri, zelta epipremni un spatifīlas, vislabākie jūtas vietās, kur ir maz dabiskās gaismas.

Kokedamas kopšana

Kopt kokedamu ir pavisam vienkāršas. Sūnu bumbiņa ir jāiegremdē ūdenī, kad tā ir sausa pēc taustes, kas parasti notiek reizi nedēļā, taču tas var atšķirties atkarībā no telpas mitruma un temperatūras. Ļaujiet tai iesūkties 15–20 sekundes, pēc tam noteciniet ūdeni, pirms novietojat atpakaļ vietā. Mēslojiet kokedamu ik pēc dažiem mēnešiem ar šķidru mēslojumu, lai jūsu augs būtu veselīgs un plaukstošs.

Apskatiet mūsu augu izvēli šeit: